Uspešen zaključek Reinovator izziva 2014

V torek, 2. decembra smo v polnem preddverju NLB s slovesno podelitvijo nagrad pionirjem družbenega podjetništva v Sloveniji uspešno zaključili letošnji Reinovator izziv. S svojo poslovno idejo oziroma poslovnim modelom sta zmagali ekipi Ustavimo-uporabimo japonski dresnik in podjetje Ponika s produktom Ponnod Prime, v sodelovanju z Dnevnikovim projektom Gazela, pa smo podelili prvo nagrado za visok družbeni odtis, ki ga je dobilo podjetje Domel. 

 

Zmagovalca Reinovator izziva sta bila izbrana med šestimi finalisti, ki sta s 3-minutnimi predstavitvami pred izbrano publiko najbolj prepričala 12-člansko komisijo na samem dogodku. Nagrade je podelila ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti dr. Anja Kopač – Mrak, častna članica komisije Reinovator izziv 2014.

 

Za navdih pred začetkom dogodka so poskrbeli govorci, ki so vsak iz svojega vidika pospremili finaliste Reinovator izziva na njihovi poslovni poti.  imenu gostiteljev je Blaž Brodnjak, član uprave NLB, v ospredje postavil, da je za vzdržno socialno okolje nujno potrebna najprej odgovornost do samega sebe. Sandi Češko, ki je bil s svojim podjetjem Studio Moderna, tudi prvi podpornik projekta Reinovator, pa je poudaril da ni več samo enega sveta ali ene vrste ekonomije ter da je vse več je priložnosti za vse, ki znajo ustvarjati nove zgodbe brez velikega kapitala. Potrebujejo pa povezovanje, vztrajnost, pogum in razumevanje, kar je bila tudi rdeča nit dogodka. Uvodne nagovore je zaključila Alenka Hren, vodja programa 'Podjetništvo z družbenim učinkom' SPIRIT Slovenija, ki je kot pogoj za preboj družbenega podjetništva v Slovenije izpostavila nujnost prenosa podjetniškega znanja na ta čedalje pomembnejši gospodarski sektor.

 

Na sklepnem dogodku Reinovator izziva smo s partnerji v ospredje postavili inovativno podjetništvo, kot tisto orodje, s katerim lahko na trajnosten in vzdržen način prispevamo k reševanju družbenih in okoljskih izzivov sodobne družbe. Nagradni sklad v skupni vrednosti več kot 23.000 EUR sta si ta večer razdelila podjetje Ponika v kategoriji Big Impact (podjetje je že na trgu, poslovni model pa je inovativen in izkazuje potencial za rast) in ekipa Ustavimo-uporabimo japonski dresnik v kategoriji Big Idea (poslovni model, ki sicer še ni na trgu, vendar izkazuje tržni potencial in rešuje pomemben družbeni izziv).

 

Ponnod Prime je akvaponski sistem, na katerem lahko na 300 kvadratnih metrih pridelamo 1.400 kg sveže zelenjave in 100 kg rib na mesec. Gre za samoočiščevalne ribogojnice, ki organske odpadne snovi s pomočjo mikrobov razgradijo v osnovnejše delce, ki jih nato rastline izkoristijo za svojo rast.

Ekipa Uporabimo-ustavimo japonski dresnik pa je komisijo prepričala s celostnim pristopom k reševanju problematike japonskega dresnika, in sicer od odstranjevanja rastlin do ozaveščanja javnosti o invazivnosti in uporabi rastlin za ponovno uporabo (kulinarika, farmacija, gradbeništvo). Opise vseh ekip vključenih v program Reinovator lahko najdete tukaj, kmalu pa tudi v našem e-novičniku.

Na dogodku smo poleg priznanja dvema iniciativama družbenega podjetništva v sodelovanju z Dnevnikovim projektom Gazela tudi prvič podelili priznanje za visok družbeni odtis. Prejelo ga je podjetje Domel d.d. z utemeljitvijo, da pomembno prispeva k razvoju malega podjetništva ter z lastniško strukturo zaposlenih predstavlja svetel zgled, 'ki lahko tudi globalno ponudi protiutež koncentraciji in globalizaciji kapitala'. Nagrado je v imenu podjetja prevzela predsednica uprave Domel Holdinga dr. Jožica Rejec, ki je prejemnike nagrad in vse ekipe, vključene v Reinovator akademijo, pozvala k vztrajnosti ter negovanju vrednot spoštovanja, sodelovanja in solidarnosti.

Izjemen odziv na dogodek in veliko zanimanje za iniciative družbenega podjetništva iz podjetniško izobraževalnega programa Reinovator akademija zgovorno priča o tem, da obstaja v naši družbi potreba po tovrstnih pristopih. Udeleženci so bili enotnega mnenja, da raznolikost in inovativnost pristopov, ki so jo predstavljale iniciative, pomeni dober obet za razvoj tega sektorja gospodarstva v Sloveniji.

 

Veseli smo, da nas je ta večer gostila Nova Ljubljanska banka, ki je za ta namen v večernih urah odprla svojo največjo poslovalnico na Trgu republike v Ljubljani. Na dogodek so gostitelji povabili tudi ugledne predstavnike svojih komitentov, ki so imeli priložnost spoznati vseh deset ekip vključenih v Reinovator program. Član uprave Blaž Brodnjak je predstavil tudi NLB Center inovativnega podjetništva, ki je dejal, da bodo v prihodnosti socialnemu podjetništvu v NLB posvetili posebno pozornost - poseben razvojni potencial, resurse, za zrel in odgovoren razvoj mladih podjetij.

 

Polna poslovalnica Nove Ljubljanske banke na ta torkov večer je dokaz potenciala za spremembe, ki jih lahko dosežemo v družbi, če na inovativen način povežemo prave partnerje s skupnimi vrednotami, kar je tudi glavno poslanstvo Vivine skupnosti.

 

Letošnji Reinovator izziv 2014 so soorganizirali podjetniška mreža CEED Slovenija, Sklad05 in Ekonomska fakulteta, potekal pa je pod širšim okriljem vseslovenske akcije 'Podjetno do družbenih učinkov', ki so ga soorganizirali SPIRIT Slovenija, Zavod uspešen podjetnik in Zavod Viva, finančno pa sta ga podprli Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo. V nagradni sklad, ki so ga sestavljale vrhunske storitve za razvoj podjetja ter po 1.000 EUR za vsakega zmagovalca, so prispevali Nova Ljubljanska banka, Bisnode, Deloitte, Pošta Slovenije, Steklarna Hrastnik, Linea Directa in Studio Moderna ter podjetniška mreža CEED Slovenija in ImpactHub Vienna.

CELOTNO FOTOGALERIJO SI LAHKO OGLEDATE TUKAJ, POROČILO O PROGRAMU REINOVATOR 2014 PA NA TEJ POVEZAVI.